Total Pageviews

Popular Posts

SEBELUM TERJERAT KE KANCAH PERCINTAAN YANG TIDAK HALAL


Putri Syahadah membuka lembaran catatan di ruangan kamar yang paling tepi yang menjadi "port" terbaik untuk dia berinteraksi antara dunia maya dan dunia realiti ,sahabat setia yg sentiasa ampuh disisinya ;komputer riba yang mak dan abah berikan untuk dia ,memudahkan juga urusan membuat hasil kajian dan kertas kerja untuk dihantar pada pensyarah dan bermacam maklumat yang tanpa sempadan boleh sahaja diperoleh dengan sekelip mata.Inilah zaman kemajuan... Allah Yang Mengatur nya..Mata Pena mula menari nari ...dengan dimulai bimillahirahmannirrahim.....

Dia hanyalah sebagai pelajar biasa yang sudah terlalu biasa dalam kehidupan seharian nya yang berulang alik setiap hari dengan hanya menaiki bas awam menyentuh embun pagi yang sejuk dan meredah terik panas serta hujan dingin... walau lebat boleh dipayungi dalam payung cinta ilahi...syukur....syukur Alhamdulillah ...Nilai kesyukuran jua sering dikumat kamitkan dalam helaan nafas nya....Dia rasa sungguh beruntung, ketika orang masih lagi tidur di tilam empuk pagi, dia sudah bergegas bersiap siap untuk menghadapi harinya.. Dan ketika pulang walau terpaksa berasak asak dengan komuniti luar yang lain..itulah lumrah nya...

Dia kadang kadang jua hairan dengan sikap segelintir teman yang terlalu suka merungut dengan basah nya pakaian, penat berjalan ..apakah mereka tidak sedari setiap itu ada balasan nya..bersangka baik dengan ilahi ..jangan lah gopoh dan jangan lah suka bermegah megahan .Ingatlagi, waktu , hujan deras sekali..Putri Syahadah terlihat akan seorang tua yang bersusah payah tanpa payung, dan dalam keadaan tidak sesempurna anggota kita ini..tanpa pergerakan yang secara total ,dia menghidupkan motokar menuju tempat kerja dan pulang seperti biasa ...Walau dengan keadaan abnormal nya da, dia merentasi dan meredahi lautan kereta yang berpusu pusu pulang ke sarang seusai tamat waktu bekerja.. Kasihan ... Berikan dia balasan yang paling tinggi untuk nya di syurga nanti... Tabahnya hati lelaki itu.. Semoga rezeki nya sentiasa diberkati....Allah~~

Ketika waktu ini berada di semester terakhir pengajian ,bergelar mahasiswi salah sebuah institusi di Malaysia , dia sering menjadikan perpustakaan sebagai rumah kedua untuk bersama sama seorang teman rapat nya, Habibi Maisarah . Seronok mengisi masa dengan membaca. Sehingga masuk ke satu dunia dimensi yang lain apabila terbawa bawa dengan bacaan Buku Islam dan Cinta, karangan Abdullah Nasih Ulwan menemani petang bersama pada hari itu.

Tiba-tiba, pesanan khidmat ringkas SMS masuk.Berdering nyanyian lagu "Ressa Herlambang berkumandang.. "Maafkan saya.."Terkejut dalam hati, tidak mendiamkan telefon bimbit ...Ganggu sahaja masa saya" getus hati kecilnya..

Pesanan lantas dibuka..Saudari,

Awak kelihatan sangat solehah. Sudikah awak membimbing diri saya. saya inginkan seorang yang solehah berada di sisi saya ini. Saya mahu berubah. Saya ikhlas dahagakan petunjuk. Classmate saudari..

"Membimbing atau mengajak bercinta?" hati saya mempersoalkan.

Jika ikhlas mencari petunjuk, dia sepatutnya berjumpa ustaz , bukan berjumpa saya ini. Berjumpa saya hanya menyebabkan ruang maksiat terbuka luas.Terlalu luas dengan bisikan dan godaan syaitan laknatullah.

Sekalipun dia mengajak saya bernikah dengannya agar saya dapat mengubahnya, saya tidak boleh jahil dengan tabiat lelaki itu.

Lelaki lazimnya tidak suka sekiranya seorang isteri mengubah dirinya. Sekiranya peluang membuat perubahan itu ada tapi tidak boleh terlalu dipercayai sepenuhnya. Peluangnya tipis sahaja.Dan yang kecewa pastinya lah diri seorang wanita. Senang sahaja dipermain dan diperbodohkan semata mata..

Tatkala lelaki memegang darjat pangkat yang bernama suami, keegoan mudah merasuk sekujur tubuh diri. Sukar mengikut kehendak orang lain apatah lagi kehendak isteri. Mengubah tabiat lelaki sangatlah payah. Apatah lagi, sekiranya cara hidupnya terbiasa dengan alpa dan dosa sejak muda.Sebagai contoh yang paling mudah menghisap rokok.Nauzubillahi min Zalik..

Perlukah saya memperjudikan masa depan dengan menikahi lelaki yang tidak mampu membimbing diri sendiri? Adakah dia mempunyai modal insan untuk membimbing keluarganya nanti?

"Orang minta bimbingan saja. Kenapa fikir jauh sampai soal nikah?" syaitan mengejek ejek benak hati saya.

"Jika aku berani memulakan, kena fikir kesudahan nya nanti. Nikah dengan lelaki sebegini atau membiarkan anggota badan berzina. Baik abaikan sahaja." Saya patahkan hujah syaitan.


**************
**************

Beredarlah saya daripada perpustakaan yang sesak dengan anak muda khusyuk menelaah dan ada juga yang berbincang bincang.. sesudah laungan azan fardhu sudah habis berkumandang di bangunan kolej saya. Dengan langkah yang berkobar-kobar menyahut panggilan ilahi..Rindu bertemu NYA...Allah~~

Hari itu, sama sama berjemaah dengan junior junior saya.Sehinggalah bacaan doa ...Dan solat ba'diah zuhur..

Seorang rakan menuju ke arah saya kemudian duduk di sebelah.

"Ramai kawan-kawan kita suka gandingkan nama awak dengan Presiden kolej kita. Boleh tahu hal sebenarnya?" dia mengorek rahsia sambil menyanyikan lagu barakallahulakuma.

"Itu gosip sahaja. Kami tiada apa-apa, mungkin juga fitnah" jawab saya.

Saya menyembunyikan rahsia bahawa memang benar dia pernah menghantar risikan melalui perantaraan orang tengah kepada saya . Cuma, istikharah dan musyawarah saya dengan ibubapa belum mengatakan dialah orangnya. First thing first.


***SEBELUM TERJERAT KE KANCAH PERCINTAAN YANG TIDAK HALAL***

yang bermain dan berlegar di kotak fikiran saya ...Hanyalah negatif dan jalan nya adalah sebuah nakhoda jahat yang bakal menenggelamkan mangsa nya...itu khutuwat syaitan .....Itulah taktik kotor sang laknatullah...

Pastinya lah di suatu sudut jika ,,ia nya berlaku maksiat lah yang bermaharajalela dengan penuh buas..
Itulah nafsu..

Kalau tidak bertemu, rasa ada suatu yang hilang. Perlu segera diintai-intaikan.

Walau sekilas pandangan wajah..

Ada kerisauan tentang dirinya. Ada keinginan kuat untuk tahu kondisinya.
Ada terlihat dirinya berselisih dan berbincang dengan perempuan ajnabi lain..mulalah perasaan cemburu mula merasuk diri...sudah tentu bukan??

Tetapi... inilah yang sering berlaku dalam diri saya yang hanyalah insan bernama wanita yang mempunyai perasaan....
Andai bertemu, berpandangan, atau SMS muncul pula rasa bersalah, gelisah, menyesal dan takut membuat Allah murka. Kenapa ya?

ya!!!!Itulah!!!Kerana hati masih hidup mengenal mana dosa dan mana pahala......Tanyalah pada hati. Bimbang, ungkapan cinta Yang Esa tapi pengisian leka dari-Nya..

Pendapat saya.. Dalam hubungan yang tidak halal, cinta yang fitrah amatlah senang bertukar menjadi fitnah.


SUNGGUH wahai sahabat~~~~!!!!

Sungguh Sukar mengenali mana cinta dan mana nafsu kerana topengnya handal, sukar dikenali.Pandai sekali berdrama dan berselindung di balik wajah baik... Orang yang biasa mendidik hati mampu mengenalinya.

Saya tidak mahu terlalu mudah mengungkap cinta. itu sudah pasti.... sayang sebagai kawan biasa...dan saya sendiri pernah mengaku saudara hanyalah sahabat saya buat selama lamanya..Siapa yang bakal menerima ungkapan cinta mestilah lelaki yang lua biasa bukan lelaki sembarangan. Perlu ada matlamat. Perlu lihat kesudahan. Menghampiri syurga atau menghampiri neraka?

Saya juga tidak akan pernah bertindak bodoh mengucapkan SELAMAT TINGGAL kepada dunia andai kehilangan cinta manusia, makhluk Tuhan. Patah tumbuh hilang berganti. Yang penting, Allah setia mencintai diri walau diri tidaklah semulia wanita yang lain.

Fikiran masih menerawang, saya jadi tertanya-tanya. Kenapa wanita kaya, cantik, bijak, menarik dan solehah tidak mendapat tempat di hati saudara itu? Kenapa dia lebih sanggup cuba mendapatkan saya? Saya cuma seorang gadis yang sangat sederhana.


Secara semulajadinya, lelaki sukakan cabaran. Yang mudah menyerah diri, mudah pula disakiti. Yang sukar didapati, semakin bersungguh dia mencari. Maka, saya perlu terus menghunus duri. Agar cinta ini terpelihara untuk seorang suami yang diredhai Ilahi.

Saya mesti terus belajar tabiat lelaki. Bukan untuk menyaingi atau mengalahkan mereka. Saya cuma tidak mahu diperdaya. Saya melihat betapa ramai wanita telah dipermainkan. Mereka gagal mempertahankan diri. Mereka gagal keluar dari kebergantungan kepada permainan cinta sandiwara lelaki..

Selamatkan diri ...Jangan mudah air dengan kata manis dan janji indah semata sang lelaki..

Saya tahu saya tidak mampu mengubah tabiat lelaki. Tapi ..Insha Allah...saya yakin mampu membantunya menjadi lelaki sejati. Bukan dengan cara melayan dan membimbingnya menjadi model lelaki idaman. Lelaki pasti mengambil kesempatan di atas sebuah kelembutan.

Caranya, saya mesti menghunus duri umpama keris terhunus di pingang dengan rapi. Awas, jangan dekat! Jika mahu, dapatkan secara terhormat. Biar lelaki tahu, wanita itu untuk diselamat bukan diperalat untuk keseronokan sekejap.

Malah, setelah nanti saya telahpun bergelar isteri, saya tidak boleh berhenti untuk belajar tabiat lelaki. Lelaki suka berjanji dan cepat berubah hati. Saya melihat realiti masyarakat. Biar betapa baguspun seorang isteri melayani suaminya, masih ada lelaki yang gagal setia malah sesuka-hati memperdaya isterinya. Apatah lagi jika isterinya banyak kelemahan, ramai lelaki lebih suka menghukum daripada mendidik sehikmahnya.

Saya yakin, ada suatu rahsia yang menggerakkan tindakan lelaki. Saya mesti arif rahsia ini. What you see is what you get. Saya mesti bijak menyelaraskan 'sudut pandang' terhadap sesuatu isu sensitif yang melingkari alam rumah tangga sejak mula. Perlu juga ada jaminan undang-undang untuk mempersiapkan diri pada sebarang kemungkinan. Bukan kerana tidak percaya tapi kerana tabiat lelaki cepat berubah.
Post a Comment

Google+ Badge

SAY ASSALAMUALAIKUM, MOGA ALLAH REDHA

SAY ASSALAMUALAIKUM, MOGA ALLAH REDHA
Tutorials">box


Shoutbox

Followers

Google+ Followers

Follow by EmailMATA PENA
saya sayang mak abah
ALLAHU ALLAHMATA PENA


NAFS

SHAHIDA AMIRA ISMAIL
INTERNATIONAL ISLAMIC COLLEGE
DIPLOMA IN ISLAMIC CONTEMPORARY
SHAHIDA AMIRA ISMAIL
INTERNATIONAL ISLAMIC COLLEGE
DIPLOMA IN ISLAMIC CONTEMPORARY
~PART TIME QASEH GOLD DISTRIBUTOR, PRODUCT SUNNAH NUTRITION FOOD♥ SYUKRAN JAZILAN YA UKHTANA WA SHABAB! ♥

SEBELUM TERJERAT KE KANCAH PERCINTAAN YANG TIDAK HALAL


Putri Syahadah membuka lembaran catatan di ruangan kamar yang paling tepi yang menjadi "port" terbaik untuk dia berinteraksi antara dunia maya dan dunia realiti ,sahabat setia yg sentiasa ampuh disisinya ;komputer riba yang mak dan abah berikan untuk dia ,memudahkan juga urusan membuat hasil kajian dan kertas kerja untuk dihantar pada pensyarah dan bermacam maklumat yang tanpa sempadan boleh sahaja diperoleh dengan sekelip mata.Inilah zaman kemajuan... Allah Yang Mengatur nya..Mata Pena mula menari nari ...dengan dimulai bimillahirahmannirrahim.....

Dia hanyalah sebagai pelajar biasa yang sudah terlalu biasa dalam kehidupan seharian nya yang berulang alik setiap hari dengan hanya menaiki bas awam menyentuh embun pagi yang sejuk dan meredah terik panas serta hujan dingin... walau lebat boleh dipayungi dalam payung cinta ilahi...syukur....syukur Alhamdulillah ...Nilai kesyukuran jua sering dikumat kamitkan dalam helaan nafas nya....Dia rasa sungguh beruntung, ketika orang masih lagi tidur di tilam empuk pagi, dia sudah bergegas bersiap siap untuk menghadapi harinya.. Dan ketika pulang walau terpaksa berasak asak dengan komuniti luar yang lain..itulah lumrah nya...

Dia kadang kadang jua hairan dengan sikap segelintir teman yang terlalu suka merungut dengan basah nya pakaian, penat berjalan ..apakah mereka tidak sedari setiap itu ada balasan nya..bersangka baik dengan ilahi ..jangan lah gopoh dan jangan lah suka bermegah megahan .Ingatlagi, waktu , hujan deras sekali..Putri Syahadah terlihat akan seorang tua yang bersusah payah tanpa payung, dan dalam keadaan tidak sesempurna anggota kita ini..tanpa pergerakan yang secara total ,dia menghidupkan motokar menuju tempat kerja dan pulang seperti biasa ...Walau dengan keadaan abnormal nya da, dia merentasi dan meredahi lautan kereta yang berpusu pusu pulang ke sarang seusai tamat waktu bekerja.. Kasihan ... Berikan dia balasan yang paling tinggi untuk nya di syurga nanti... Tabahnya hati lelaki itu.. Semoga rezeki nya sentiasa diberkati....Allah~~

Ketika waktu ini berada di semester terakhir pengajian ,bergelar mahasiswi salah sebuah institusi di Malaysia , dia sering menjadikan perpustakaan sebagai rumah kedua untuk bersama sama seorang teman rapat nya, Habibi Maisarah . Seronok mengisi masa dengan membaca. Sehingga masuk ke satu dunia dimensi yang lain apabila terbawa bawa dengan bacaan Buku Islam dan Cinta, karangan Abdullah Nasih Ulwan menemani petang bersama pada hari itu.

Tiba-tiba, pesanan khidmat ringkas SMS masuk.Berdering nyanyian lagu "Ressa Herlambang berkumandang.. "Maafkan saya.."Terkejut dalam hati, tidak mendiamkan telefon bimbit ...Ganggu sahaja masa saya" getus hati kecilnya..

Pesanan lantas dibuka..Saudari,

Awak kelihatan sangat solehah. Sudikah awak membimbing diri saya. saya inginkan seorang yang solehah berada di sisi saya ini. Saya mahu berubah. Saya ikhlas dahagakan petunjuk. Classmate saudari..

"Membimbing atau mengajak bercinta?" hati saya mempersoalkan.

Jika ikhlas mencari petunjuk, dia sepatutnya berjumpa ustaz , bukan berjumpa saya ini. Berjumpa saya hanya menyebabkan ruang maksiat terbuka luas.Terlalu luas dengan bisikan dan godaan syaitan laknatullah.

Sekalipun dia mengajak saya bernikah dengannya agar saya dapat mengubahnya, saya tidak boleh jahil dengan tabiat lelaki itu.

Lelaki lazimnya tidak suka sekiranya seorang isteri mengubah dirinya. Sekiranya peluang membuat perubahan itu ada tapi tidak boleh terlalu dipercayai sepenuhnya. Peluangnya tipis sahaja.Dan yang kecewa pastinya lah diri seorang wanita. Senang sahaja dipermain dan diperbodohkan semata mata..

Tatkala lelaki memegang darjat pangkat yang bernama suami, keegoan mudah merasuk sekujur tubuh diri. Sukar mengikut kehendak orang lain apatah lagi kehendak isteri. Mengubah tabiat lelaki sangatlah payah. Apatah lagi, sekiranya cara hidupnya terbiasa dengan alpa dan dosa sejak muda.Sebagai contoh yang paling mudah menghisap rokok.Nauzubillahi min Zalik..

Perlukah saya memperjudikan masa depan dengan menikahi lelaki yang tidak mampu membimbing diri sendiri? Adakah dia mempunyai modal insan untuk membimbing keluarganya nanti?

"Orang minta bimbingan saja. Kenapa fikir jauh sampai soal nikah?" syaitan mengejek ejek benak hati saya.

"Jika aku berani memulakan, kena fikir kesudahan nya nanti. Nikah dengan lelaki sebegini atau membiarkan anggota badan berzina. Baik abaikan sahaja." Saya patahkan hujah syaitan.


**************
**************

Beredarlah saya daripada perpustakaan yang sesak dengan anak muda khusyuk menelaah dan ada juga yang berbincang bincang.. sesudah laungan azan fardhu sudah habis berkumandang di bangunan kolej saya. Dengan langkah yang berkobar-kobar menyahut panggilan ilahi..Rindu bertemu NYA...Allah~~

Hari itu, sama sama berjemaah dengan junior junior saya.Sehinggalah bacaan doa ...Dan solat ba'diah zuhur..

Seorang rakan menuju ke arah saya kemudian duduk di sebelah.

"Ramai kawan-kawan kita suka gandingkan nama awak dengan Presiden kolej kita. Boleh tahu hal sebenarnya?" dia mengorek rahsia sambil menyanyikan lagu barakallahulakuma.

"Itu gosip sahaja. Kami tiada apa-apa, mungkin juga fitnah" jawab saya.

Saya menyembunyikan rahsia bahawa memang benar dia pernah menghantar risikan melalui perantaraan orang tengah kepada saya . Cuma, istikharah dan musyawarah saya dengan ibubapa belum mengatakan dialah orangnya. First thing first.


***SEBELUM TERJERAT KE KANCAH PERCINTAAN YANG TIDAK HALAL***

yang bermain dan berlegar di kotak fikiran saya ...Hanyalah negatif dan jalan nya adalah sebuah nakhoda jahat yang bakal menenggelamkan mangsa nya...itu khutuwat syaitan .....Itulah taktik kotor sang laknatullah...

Pastinya lah di suatu sudut jika ,,ia nya berlaku maksiat lah yang bermaharajalela dengan penuh buas..
Itulah nafsu..

Kalau tidak bertemu, rasa ada suatu yang hilang. Perlu segera diintai-intaikan.

Walau sekilas pandangan wajah..

Ada kerisauan tentang dirinya. Ada keinginan kuat untuk tahu kondisinya.
Ada terlihat dirinya berselisih dan berbincang dengan perempuan ajnabi lain..mulalah perasaan cemburu mula merasuk diri...sudah tentu bukan??

Tetapi... inilah yang sering berlaku dalam diri saya yang hanyalah insan bernama wanita yang mempunyai perasaan....
Andai bertemu, berpandangan, atau SMS muncul pula rasa bersalah, gelisah, menyesal dan takut membuat Allah murka. Kenapa ya?

ya!!!!Itulah!!!Kerana hati masih hidup mengenal mana dosa dan mana pahala......Tanyalah pada hati. Bimbang, ungkapan cinta Yang Esa tapi pengisian leka dari-Nya..

Pendapat saya.. Dalam hubungan yang tidak halal, cinta yang fitrah amatlah senang bertukar menjadi fitnah.


SUNGGUH wahai sahabat~~~~!!!!

Sungguh Sukar mengenali mana cinta dan mana nafsu kerana topengnya handal, sukar dikenali.Pandai sekali berdrama dan berselindung di balik wajah baik... Orang yang biasa mendidik hati mampu mengenalinya.

Saya tidak mahu terlalu mudah mengungkap cinta. itu sudah pasti.... sayang sebagai kawan biasa...dan saya sendiri pernah mengaku saudara hanyalah sahabat saya buat selama lamanya..Siapa yang bakal menerima ungkapan cinta mestilah lelaki yang lua biasa bukan lelaki sembarangan. Perlu ada matlamat. Perlu lihat kesudahan. Menghampiri syurga atau menghampiri neraka?

Saya juga tidak akan pernah bertindak bodoh mengucapkan SELAMAT TINGGAL kepada dunia andai kehilangan cinta manusia, makhluk Tuhan. Patah tumbuh hilang berganti. Yang penting, Allah setia mencintai diri walau diri tidaklah semulia wanita yang lain.

Fikiran masih menerawang, saya jadi tertanya-tanya. Kenapa wanita kaya, cantik, bijak, menarik dan solehah tidak mendapat tempat di hati saudara itu? Kenapa dia lebih sanggup cuba mendapatkan saya? Saya cuma seorang gadis yang sangat sederhana.


Secara semulajadinya, lelaki sukakan cabaran. Yang mudah menyerah diri, mudah pula disakiti. Yang sukar didapati, semakin bersungguh dia mencari. Maka, saya perlu terus menghunus duri. Agar cinta ini terpelihara untuk seorang suami yang diredhai Ilahi.

Saya mesti terus belajar tabiat lelaki. Bukan untuk menyaingi atau mengalahkan mereka. Saya cuma tidak mahu diperdaya. Saya melihat betapa ramai wanita telah dipermainkan. Mereka gagal mempertahankan diri. Mereka gagal keluar dari kebergantungan kepada permainan cinta sandiwara lelaki..

Selamatkan diri ...Jangan mudah air dengan kata manis dan janji indah semata sang lelaki..

Saya tahu saya tidak mampu mengubah tabiat lelaki. Tapi ..Insha Allah...saya yakin mampu membantunya menjadi lelaki sejati. Bukan dengan cara melayan dan membimbingnya menjadi model lelaki idaman. Lelaki pasti mengambil kesempatan di atas sebuah kelembutan.

Caranya, saya mesti menghunus duri umpama keris terhunus di pingang dengan rapi. Awas, jangan dekat! Jika mahu, dapatkan secara terhormat. Biar lelaki tahu, wanita itu untuk diselamat bukan diperalat untuk keseronokan sekejap.

Malah, setelah nanti saya telahpun bergelar isteri, saya tidak boleh berhenti untuk belajar tabiat lelaki. Lelaki suka berjanji dan cepat berubah hati. Saya melihat realiti masyarakat. Biar betapa baguspun seorang isteri melayani suaminya, masih ada lelaki yang gagal setia malah sesuka-hati memperdaya isterinya. Apatah lagi jika isterinya banyak kelemahan, ramai lelaki lebih suka menghukum daripada mendidik sehikmahnya.

Saya yakin, ada suatu rahsia yang menggerakkan tindakan lelaki. Saya mesti arif rahsia ini. What you see is what you get. Saya mesti bijak menyelaraskan 'sudut pandang' terhadap sesuatu isu sensitif yang melingkari alam rumah tangga sejak mula. Perlu juga ada jaminan undang-undang untuk mempersiapkan diri pada sebarang kemungkinan. Bukan kerana tidak percaya tapi kerana tabiat lelaki cepat berubah.
Post a Comment

GARDEN OF KNOWLEDGE

Pautan luar